måndag 9 mars 2009

Vill vill också se!

Något som stört mig länge, men mer under de senaste veckorna med TPB-rättegången, är att man inte får filma i svensk domstol.

Av någon anledning (som jag inte kan förstå) är detta en kontroversiell åsikt. Min gissning är att det ofta har att göra med vanlig lathet: De flesta bryr sig inte så mycket och de politiska default-inställningarna hos folk är att ogilla allt som inte överensstämmer med det nutida läget i Sverige. Detta är dumt, det kan nämligen orsaka att man inte kritiskt granskar sitt land och att man blir sen med att förbättra rådande förhållanden.

Om vi analyserar läget idag så ser vi att det är lagligt att rita bilder av folk i domstolen, men inte att ta foton. Öh, va? Om bilderna är bra ritade kan man väl lika bra knäppa med kameran, och är de dåliga, vad är i så fall poängen med dem?

Som ni alla säkert vet är det lagligt att spela in ljud från rättegången. Bild och ljud alltså, men inte film. Hur motiveras detta? Det jag vanligen får höra är att man tycker att den åtalade riskerar att bli sedd som skyldig direkt. Till er frågar jag: Skulle ni göra så? Vet ni inte att oskyldig till bevisats skyldig gäller i Sverige? Och om ni nu tror att folk reagerar så, varför skulle inte det gälla nämndemännen också?

En annan åsikt är att man inte tycker att media har att göra med de flesta domstolsfall, vilket säkert är sant. Och om det nu är så att en viss process inte har medialt intresse, varför skulle media vilja vara där då?

Den historiska motiveringen till att man inte får filma i en rättssal går att bemöta med enklare argument än så. När fotoförbudet instiftades för 60 år sedan (jubileum förra året) var det för att magnesiumblixtarna från kamerorna ansågs störande! Kanske dags att uppdatera lagstiftningen något?

Domstolen är tillsammans med regeringen och riksdagen själva kärnan i en parlamentarisk demokrati. Givetvis behöver vi full insyn i vad som pågår där. Nu pågår en process som antagligen blir känd som en av vår tids viktigaste, och vi har den inte på band! En process som dessutom har tydliga politiska undertoner, som berör och upprör massor av människor, inte bara skivbolagen och TPB-killarna och den handfull journalister och aktivister som ryms i rättssalen. Vi andra vill också vara med och se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar